Detta har hänt

Höstmöte 31 oktober

Vi träffades på Församlingshemmet denna något vintriga afton för att äta värmande soppa med mjukt bröd och få en kaffetår med gokaka. Till kaffet berättade Beatrice Wikström om buskar och träd och hur de ska beskäras och samplanteras för att bli mer effektfulla. Hon gav en mängd tips på nya och gamla sorter med fina bilder vilket gör att vi alla såg framemot en ny odlingssäsong!

Trevligt att bildspelet startade med syrener av alla de slag, vi blev nog frestade att ha en hängsyren, forsythia northern gold blev rekommenderad och Tibast – som visst går att ha då den är oslagbart vacker och giftiga bär smakar illa, beskt eller strävt vilket gör att giftcentralen just inga tillbud har med växter. Beatrice ansåg att en köksträdgård som barn fick tillträde till och förklarat att andra rabatters växter inte var ätbara hindrade tillbud.

Blåbärstry som också kallas honungsbär tycker hon vi bör ha då de fungerar så bra i vårt klimat och ger så god och riklig skörd. Bukettapel som är så dekorativ, särskilt efter beskärning de tre första åren. Silverbuske och Kopparhäggmispel… ja de vedartade buskarna att rekommendera är många!

Hon avslutade med träd som är fina, till exempel Manchurisk valnöt, ask och vitbrokig lönn. Dessa träd utarmar inte jorden som våra björkar gör, vill man bums ha en björk kan ju välja en blodbjörk som är spektakulär med sina röda blad mot en mycket vit stam. En knölal är vi nog några som vill ha efter kvällen!

För de 14 personer som var med blev lotteriutdelningen mycket givande och berikade både med växtidéer och vinster gick vi hem i snöslasket.

Vi gjuter i betong- lördagen den 16 september 2017

Vi hade tyvärr inte tur med vädret denna lördag men vi hade mycket trevligt ändå. Många konstnärliga och ideerika människor samlades på Eivors gård och gjuteriet gick på högvarv. Mycket vacker konst och plattor tillverkades under dagen. Eivor bjöd på varm soppa i varmt hus och mycket goda kakor bjöds det på som Lisbeth bakat. Mot slutet sken ändå solen lite på oss.

Tack till alla deltagare som ville komma och alla ur styrelsen som ville bidra på ett eller annat sätt


 

Guidad trädgårdsvisning för medlemmar i Lövångers trädgårdssällskap, på Lilla

Madeira i Kåsböle den 4 juli

Stort tack till Bernt och Irene Wikström som ville visa oss medlemmar deras vackra trädgård och berätta om trädgårdens historia och dess föremåls olika ursprung. Vädret var tyvärr inte med oss denna gång men vi besökare fick njuta av "trädgårdsögongodis" iallafall. Irene hade många fina plantor och buskar till försäljning också.( Bilder från kvällen kommer senare)Pallkrage och utskolningsdag 2017

Lördag 13 maj träffades 18 glada entusiaster för att lära mer om odling i pallkragar. Vi täckte en yta med markduk och tidningar stor som två pallkragar på kolonilottsområdet i Lövånger, klädde kragarna med plast som isolerar och skyddar. Sedan fyllde vi med kompost, halm, ensilage och mycket god plantjord.  Vi gödslade för att sedan så spenat, sätta lök och persilja och täcka på ett finurligt sätt med fiberduk.

Vi skolade även ut sådd av persilja så alla närvarande fick veta fördelarna med att förså – kanske extra viktigt för oss med lite ogräsberikad jord!

Efter jordarbetet drack vi en välförtjänt kopp kaffe med dopp i ett mycket bra väder. Vi tackade Margaretha Olofsson för en inspirerande dag om pallkrage- och grönsaksodling.

Vi i styrelsen vill även tacka alla ni trevliga medlemmar och ickemedlemmar som kom!

Ett särskilt tack till Lövånger Utveckling för sponsring av kragar och jord. Hoppas att ni hittar många hågade som vill sköta och skörda i de två pallkragar som nu är på plats!


Kranskväll på skolan i Mångbyn  den 17 november 2016


Tack för en trevlig kväll där många vackra kransar skapades.

Och stort tack till Eva Häggström som kom och inspirerade oss och visade vackra kransar och hur man tillverkar enkel kransstomme av tidningspapper.

Se bilder från kranskvällen under fliken "galleri".


Trädgårdsresa 30 juli 2016

Berättelse från ordföranden:

Resan påbörjades med påstigning av 26 entusiastiska, sommmaglada vänner

Efter en trygg busstur kom vi till rosentädgården Rosa Aurora i Åkulsjön. Här fick vi berättat hur Martin Beyer påbörjat och nu hade med ny erfarenhet lyckats komma överens med jord och klimat så rosorna ville blomma. Vi fick tips om många fina sorter och hur man i tung lerjord med hästgödsel får dem att frodas – och överleva. Han rekommenderade samplantering rosor, riddarsporrar och daggkåpa. Och att ha en fru som rensade de taggiga vännerna. Han slog slutligen ett slag för ett fint luckerverktyg som fanns i tre storlekar, vilket flera

inveserade i. De som kör jordfräs förstör för alla små och viktiga i jordens ytskickt så fy på oss!

Gå gärna in på deras länk och läs mer:

http://www.rosaauroraborealis.se/om-oss

Så gick resan vidare till Kvarnen i Överklinten där de flesta av oss satt ute i solens värmande strålar och åt en god lunch, paj med flera sallader och en kaka till kaffet.

http://www.overklintenskvarn.se/

Nästgårds till Överklinten ligger Ultervattnet och här blev vi varmt välkomnade av Erik och Monika Karlsson som istället för en längre födelsedagsresa valde att anlägga en trädgård. Här fanns mycket att upptäcka och många råd att få. Deras mängder med dalior och deras enorma vinranka var det nog många av oss som blev stumma av. Här fanns växter som trivdes i alla väderstreck och ljus/skugga. Även små och stora dammar med växter och fiskar.

De hade många lösningar med fröjd för ögat, t ex att göra ett redskapsskjul mot en befintlig vägg; gör en liten utbyggnad och sedan montera på en passande port, häng redskapen på den befintliga väggen, vackert och finurligt. Martin Timell bleknar! Erik och Monika tar gärna emot besök vilket rekommenderas!

Efter kaffe och kaka åkte vi hemåt berikade av trädgårdar och Västerbottens

möjligheter. En tipsrad löstes med mycket gott resultat, sex vinnare! Och vid 16.00 var vi åter i Lövånger.

Medlemsnytta som bär frukt! 


Följ oss på Facebook!
.

.